НОВИНИ

2023-03-07

На 07.03. 2023 година , екип на Учебна компания „ Green energy „ участваха в регионално състезание „ Изгряващи звезди „ организирано от JA Bulgaria.

Учебната компания бе представена от Мартин Янев – управител на компанията , Добромира Зарева , Фани Янкова и Исин Манев , ученици от 11 а клас .

Ръководител на компанията , който представи учениците в настоящото издание на JA Bulgaria бе Веска Андонова – старши учител по Предприемачество.

В състезанието участваха 46 компании от цялата страна.

Екипът на компанията представи устройство за пречистване на въздуха в класната стая , офиса и дома . Състезанието протече в два етапа – презентация на продукта и изложение на щанд на прототипа на изделието.

На следващ етап , Европейският офис на JA Bulgaria покани Учебната компания на Виртуално изложение на Gen-E фестивал , да се състезаваме  за различни награди, включително и посещение на европейското състезание на учебните компании като гости!

Да пожелаем успех на нашите участници !!!


2023-03-03
Трети март е свещена дата в летоброенето на българската история. През 1878 г. на 3ти март не само е подписан Санстефанския мирен договор, но тогава България като феникс възкръсва от пепелта за нов живот. Трети март е символ на национална гордост, на национално самоосъзнаване и на национална памет. Тази дата показва, че жертвите на всички знайни и незнайни български родолюбци не са били напразни, защото те са дали живота си, за да ни има нас днес, за да я ИМА България!
Нека отдадем нужната почит и уважение към тези наши предци, които с мисъл за бъдещето са пожертвали себе си! Нека бъдем горди и достойни БЪЛГАРИ, знаещи и помнещи великите дела от историята ни!
“Народ без история, не е народ”, той е като дърво без корен – при първата буря ще се повали громко на земята…затова да помним корените си, за да растем с гордо вдигнати глави нагоре.
Аз съм България!
Ти си България!
Ние сме България!
Помни миналото!
Вярвай в бъдещето!
Бъди настоящето!
От колектива на СУ “Св. Климент Охридски”, гр. Ракитово 02.03.2023г.

2023-03-01
За първа година училището ни участва по Проект “Ученически практики – 2” в периода от 3.01.23 до 03.04.2023 г. Преминаха успешно практиките на учениците от специалност “Автотранспортна техника” –  професия: “Монтьор на транспортна техника” и специалност “Фризьорство”, професия “Фризьор”. Учениците са доволни и в процеса на работа се повиши тяхната мотивация към образователния процес . От 04.04. предстои включване на две нови групи в проекта – едната от професия “Администратор в хотелиерството” и другата от професия “Монтьор на автотранспортна техника”. 

2022-12-21

На 20 и 21 декември 2022г се проведе в спортната зала на град Костандово-Коледен турнир по волейбол-5-7клас.

Участваха 5 отбора момичета- СУ “Св.Климент Охридски” гр. Ракитово, “Христо Ботев” с.Дорково, “Неофит Рилски” гр. Костандово, “Христо Ботев” и “Васил Левски” гр. Велинград.
При момчетата 4 отбора- СУ “Св. Климент Охридски” гр. Ракитово, “Христо Ботев” с.Дорково, “Васил Левски” и “Христо Ботев” гр. Велинград.

Срещите бяха много оспорвани. Настроението Коледно. Учениците бяха наградени с купи и медали. Нашият отбор завоюва първо място при момчета и трето място при момичета. Ръководството на отборите са учителите по ФВС Катя Пелева и Асен Василев.


2022-12-20
Днес разпръснахме коледно настроение в училище. Завладяни от коледната магия всички бяхме облечени с коледни пуловери, шапки, очилца, рогца, звездички и елхички!
Дядо Коледа и Снежанка раздаваха лакомства на малки и големи! Усмивки грееха на лицата на всички и звучаха коледни песни.
Всеки има силата да направи Коледата вълшебна. Нека празниците бъдат за вас изпълнени с топлина, щастие и радостни моменти!

2022-12-16

На 16.12.2022г. се проведе комбиниран урок с практическа насоченост по учебните предмети: Биология и ЗО, Безопасност и долекарска  помощ и География и икономика  на тема: „Оказване на първа долекарска помощ при счупвания, рани и поражение от електрически ток“ с  учениците от 9„а“ , 9“б“ и 10„б“ клас  в присъствие на медицинското лице Пепи Допчева при СУ „Св. Климент Охридски“- гр. Ракитово. Под ръководството на учителите: г-жа Галя Димова, г-жа Атанаска Манолова и г-жа Елена Колова. На занятието гостува  директорът на училището – г- жа Дафинка Клечарова. Активно участие в урока взеха  доброволците от БМЧК Елена Неделчева и Гергана Мечева от 9“а“ клас, бяха демонстрирани практически умения при оказване на първа долекарска помощ и  спасяване на човешки живот.


2022-11-30

“Аз рисувам!”

Това са учениците от II б клас, които заедно с още бъдещи художници от I до IV клас, взеха участие в състезанието, организирано от Съюза на българските начални учители. Те бяха наградени с грамоти и предметни награди за отличното си представяне. Г-жа Клечарова, директор на училището, ги поздрави лично!

На всички талантливи участници желаем вдъхновение и творчески успехи!


2022-11-30
Ученици от 3”б” клас гостуваха в класната стая на 1”б” клас в седмицата на климентовите дни.
Големите ученици ги запознаха с житието на патрона на нашето училище Свети Климент Охридски. Малчуганите слушаха с интерес.


2022-11-30

Поведени от инициативата “Да творим заедно!” на 23 ноември 2022 година ученици от ЦСОП Велинград – база
гр. Ракитово гостуваха при нас в СУ
“Св. Климент Охридски” – гр. Ракитово.

Гостоприемни домакини бяха III-б клас с
кл. р-л Христина Димова и г-жа Петя Грозданова – учител ЦОУД. Третокласниците с радост приеха гостенчетата и рисуваха с удоволствие заедно. Оцветиха картички и направиха рисунка за Международния ден на хората с увреждания – 3 декември.

Инициаторът на срещата г-жа Венера Арсенова-Гагова логопед и г-жа Марияна Димова от ЦСОП (база Ракитово) заедно с домакина г-жа Петя Грозданова казаха няколко думи на децата за да ги запознаят с хубавата инициатива и празника на хората с увреждания. А след това започна старателния детски творчески процес, сред усмивки, приятелски прегръдки, забавна детска музика и весело настроение.
На всички им хареса това посещение и си обещахме да продължим срещите и за други поводи и празници.

Направените съвместно новогодишни картички ще се представят за изложбата, която ще бъде позиционирана в Информационен бизнес център – Велинград за Световния ден на хората с увреждания.


2022-11-30
В чест на патронния празник на училището се проведе турнир по волейбол, в който участваха ученици от VI и VII клас. Срещата беше оспорвана, но VI клас победиха VII клас с 3:2 гейма.

2022-11-30
Години наред учениците от СУ „Свети Климент Охридски“ участват в Националния конкурс „Въведение Богородично“, организиран от Пловдивска Света Митрополия. Конкурсът е посветен на Деня на християнското семейство (21. ноември) и тази година бе проведен за девети път.
На 27. ноември с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, награди участниците в конкурса.
Архиереят приветства учениците, учителите и родителите в митрополитския храм „ Св. вмчца Марина” в Пловдив и лично връчи наградите на децата, отличени с първа, втора и трета награда, както и на тези с похвали и поощрения.
В конкурса взеха участие общо 623. ученици. За пръв път тази година има и международно участие на деца от Северна Македония и от Молдова. Темите на ученическия конкурс бяха „Моята молитва за семейството и родината” за по-малките, а за по-големите – „Петата Божия заповед – актуална за всички времена…“
Ученици от училището ни отново заеха призови места в различните възрастови категории, като участваха с прекрасните си разкази, есета и рисунки.
В конкурса се класираха следните ученици:
Валя Свирачева, 4кл. – поощрителна награда за разказ, ръководители Румяна Велинова и Мария Мирова;Мария Гагова,7б клас – III място за есе, ръководител Анна Пейчинова;
Костадин Перчелиев, 8а клас – II място за есе, ръководител Анна Пейчинова;
Екатерина Синапова, 9а клас – III място за есе, ръководител Надежда Тадорова;
Петя Гелина, 9а клас – поощрителна награда за есе, ръководител Надежда Тодорова;
Иван Ташев,7б клас – II място за рисунка, ръководител Анна Пейчинова.
Учителите Анна Пейчинова, Надежда Тодорова, Мария Мирова и Румяна Велинова, подготвили учениците за достойното им представяне, също получиха Благодарствени грамоти с признателност към труда им.
Завеждащият Културно-просветния отдел г-жа Недка Чолакова подчерта в словото си, че грамотата от конкурса „Въведение Богородично“ е най-големият подарък за децата, тъй като в нея е описан резултатът от труда им, и потвърден с подписа на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. Тя похвали дългогодишното участие и достойно представяне на учениците от нашето училище.

2022-11-30

На 21.11.2022г. учители, ученици и родители взеха участие в облагородяването на училищния двор. Инициативата “Заедно можем всичко” е чудесен пример как с общи усилия и труд можем да преобразим заобикалящата ни среда в едно по-добро място.

Благодарим на всички, които отделиха от своето време и помогнаха за едно по-чисто, по-красиво и по-приятно “утре”!


2022-11-30
На 23.11.2022г. се състоя литературно мероприятие “МИЛОШ ЗЯПКОВ – ПОЕТЪТ НА ПРАВДАТА”, което е част от събитията, посветени на патронния празник на нашето училище. Гости бяха дъщерята на Милош Зяпков – д-р Албена Зяпкова, госпожа Султана Статева – по-малка негова първа братовчедка, и господин Асен Иванов – много близък приятел на поета. Радваме се, че те бяха сред нас, защото успяхме да пием от извора, да чуем какъв е бил той в очите на най-близките си. Организатори и участници в литературното четене бяха учениците от 10а клас, които са част от литературен клуб “Хубава си, моя горо” с ръководител госпожа Мартина Симидарева.
Благодарим на всички, които уважиха мероприятието и заедно успяхме да се докоснем до творчеството и живота на Милош Зяпков – поет, сатирик, белетрист, писател, театрален деец, учител, народен обединител и будител. Да, този човек е наш съгражданин, живял е и е творил в родното ни Ракитово.

2022-11-30
КЛИМЕНТОВИ ДНИ-
На 24.11.2022г. учениците от 10″б” и 11″б” клас представиха своята бъдеща професията -“Администратор в хотелиерството”

 

2022-11-30
Бившият ученик на СУ”Св. Климент Охридски” Ангел Баев беше наш гост и запозна учениците с особеностите на културизма и фитнеса, сфера, в която е състезател. Той припомни колко важен е спортът за здравето, красотата и доброто самочувствие!


2022-11-25

Православната църква чества днес деня на Свети Климент Охридски. Патронът на нашето училище. Днес е и нашият празник!

В църквата “Света Неделя” в гр. Ракитово беше отслужена литургия и имаше водосвет за здраве и благоденствие на всички ученици, учители, служители и техните семейства.

Ние почитаме и славим св. Климент Охридски като просветител на нашата земя, като “светилник” на българския народ, като родоначалник на българското училище, на българската просвета и култура.

Нека Климентово слово да буди, примерът му да се следва и да пребъде славата му!

Честит празник!


2022-11-23
КЛИМЕНТОВИ ДНИ-Сътворено от нашите специални деца!

 

2022-11-23
Световна седмица на предприемачеството от 14 до 20 ноември 2022г.
Отбелязва се от 2008 г. по инициатива на Мрежата за глобално предприемачество (GEN) с цел подпомагане на предприемачите да разширят своя бизнес за постигане на икономически растеж. В България Световната седмица на предприемачеството се отбелязва със съдействието на организацията “Джуниър Ачийвмънт България”.
Световната седмица на предприемачеството беше отбелязана в СУ „Свети Климент Охридски“ –Ракитово, на 16.11.2022г.със среща разговор на учениците от 9 „а“, 10 „а“, 10 „б“ и 11 „а“ клас., които изучават предприемачество и бизнес, с г-жа Магдалена Грозданова – местен успешен предприемач. На срещата тя разказа на учениците как в нея е узряла идеята да започне своя бизнес. Не спести перипетиите, спънките, рисковете, които е поемала. Внушаваше на учениците, че никога не бива да се отказват и да се предават заради трудностите, с които ще се сблъскват и винаги трябва да следват мечтите и сърцето си и да бъдат постоянни в това, което правят.
Учениците задаваха въпроси, свързани с конкуренцията на бизнеса, с начините на осигуряване на необходимите продукти, как е научил тънкостите на производство на закуски и пити. Г-жа Грозданова им обясни, че се е стремила да се учи от най-добрите в професията и все още продължава да учи и да търси информация.

2022-11-17
За поредна година в нашето училище беше отбелязан Международният ден на толерантността – 16-ти ноември! 
“Толерантност, това е уважение, разбиране, приемане на другия!” – така започна беседата си г-жа Пейчинова – психолог в училището! Събитието се проведе в ресурсния кабинет, където с помощта на учителите, децата, с огромен ентусиазъм, изготвиха табло, на което оставиха своите послания. Основното мото бе:” Да бъдем добри, но не за ден!” 

Резерват „Беглика“ – едно неделно приключение
Приключението ни със Сдружение „Естествоизпитатели“ започна с един час в училище на 26.10.2022г. , в който се обсъждаше отношението ни към природата, защитените територии, рециклирането и климатичните промени. Активно участие в тази среща взеха учениците от 6“а“, 8,9 и 10 класове.
В последствие, екипът на Сдружението, ни покани да посетим резерват „Беглика“, където на практика да опознаем една защитена територия – правилата за пребиваване , както и видовете растения, и животни, които се опазват там .
На 13.11.2022г учениците от 6а и 9а клас ,заедно с г-жа Галя Димова -ст. учител по Биология и здравно образование и група ученици от СУ „ Кирил и Методи“ Велинград, се впуснахме в неделното приключение – Резерват „Беглика“.
Движейки се по регламентираната екопътека в резервата и напътствани от екипа на Сдружение „Естествоизпитатели „, ние научихме много нови неща, видяхме защитени растения, следи от диви животни – елени и кошути, направихме страхотни снимки, защото гледките бяха спиращи дъха. Завързахме нови приятелства и преживяхме незабравими моменти, които ще останат спомени завинаги.
Кореспондент : Авелина Белева -9а
Учениците от начален курс участваха със своите рисунки в IX-ти Национален конкурс, организиран от Пловдивската света митрополия по повод Въведение Богородично – Денят на християнското семейство.
Участници се включиха и с есета, и със стихотворения.
Очакваме добрите резултати!
Учителите пенсионери от СУ „Свети Климент Охридски“ в гр. Ракитово бяха приятно изненадани за Деня на народните будители. Ученическият съвет и учителският колектив ги поздравиха с картички в знак на уважение и признателност.
На 04.11.2022г.  учениците от 4“а“ и 4“б“ клас се запознаха с пещерното дело на спелеолозите от гр.Ракитово.
Разкриването на тези подземни тайни и красоти предизвика силен интерес у учениците. Те бяха особено горди от факта, че ракитовци са сред първите пещерняци в България.
На 01.11. 2022 г. в ОНЧ “Будилник 1898” – град Ракитово, се проведе 11-тото издание на Националната литературна награда “Милош Зяпков”. Към нея има съпътстващи конкурси за ученическо творчество.
Гордост за нашето училище е, че и в раздел поезия, и в раздел проза награди взеха наши ученици – Виктория Чукалова от 5а клас с учител по БЕЛ госпожа Пелагия Пандева спечели конкурса в раздел поезия със стихотворението си “Приятелство”, а в раздел проза наградата грабна Петя Прагова от 6б с учител по БЕЛ госпожа Мартина Симидарева с разказа си “Кой съм аз?”.
Поздравления за нашите момичета, пожелаваме им още много спечелени конкурси и творчески успехи!

31.10.2022г.
Честит Ден на народните будители от учениците от СУ “Свети Климент Охридски”!
Учениците от клуб “Художествено слово” от IV “б” клас с класен ръководител г-жа Райна Балабанова подготвиха Тържествено утро, посветено на Деня на народните будители. Залата на училище се изпълни с автентични образи на будители и книжовници, стихове и патриотични песни.
Заедно с учениците от прогимназиален етап поздравиха всички ученици и учители от училището с празнична програма по повод 1 ноември.
28.10.2022г.
Учениците от 4 клас при СУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Ракитово, с ръководители г-н Лозанов и г-н Карабельов, взеха участие в състезанието „Млад спасител“ , организирано от служба „Планинско спасяване“- област Пазарджик.
Дисциплините, в които нашите четвъртокласници взеха участие и се класираха на почетното 4 –то място са:
1. Долекарска помощ
2. Ориентиране
3. Въжени системи
4. Другарска взаимопомощ
5. Пожарна команда
6. Транспортиране на пострадал с носилка.

Обучението по безопасност в начален етап е неделима част от цялостното възпитание, обучение и социализиране на ученика в системата на училищното образование. Това е вид социално учене за формиране на определени практически умения у учениците, като участници в движението по пътищата.

На 18.Х.2022г. и 19.Х.2022г. в СУ “Свети Климент Охридски“ гр.Ракитово  се проведоха две занятия по БДП за учениците от първи до четвърти клас.

Четвъртокласниците на г-жа Велинова и г-н Лозанов представиха драматизация на приказката на Джани Родари „Свирачът и автомобилите“. В мероприятието участваха и служители на МВР от град Ракитово. Правилата за движение по пътищата бяха представени по интересен начин от приказни герои. Рецитираха стихове, гатанки, пяха песни. Преминаха по пешеходна пътека, кръстовище със светофар и научиха най-важните за тях пътни знаци. Задаваха интересни въпроси към полицаите.

Занятията преминаха при голям интерес от страна на малките ученици и силно желание за нови срещи със служителите на МВР.   

 

———————————————————————————————————————–

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11